Márki-Zay: A kormányhivatal minket kért meg, hogy tegyünk az áremelkedések ellen

1 300

A polgármesternek azonban sem erre, sem kijárási tilalom elrendelésére nincsen jogköre. Márki-Zay Péter a Vásárhelyi TV Időben c. műsorában arról is beszélt, napi 8-9 millióba kerülne, ha ingyenes lenne az összes idős ember melegétel-ellátás, az önkormányzat fele pedig már otthonról dolgozik.

Facebook

Stúdiónk vendége volt dr. Márki-Zay Péter polgármester, akivel Kozó Attila beszélgetett.


A polgármester elmondta, hogy a koronavírussal kapcsolatos intézkedések közül az önkormányzatnak elsődlegesen karanténban lévők és a 70 év fölöttiek ellátását kell biztosítania, ezt a Hódmenza teszi meg, amely több mint ezer embert lát el. Hozzátette, hogy erre nem kaptak állami többetforrásokat, a meglévők átcsoportosításával tudnak gazdálkodni. Ezért sem tud ingyenes lenni az ételkiszállítás, már az 8-9 millióba kerülne, ha csak az összes 70 éven felüli lakosnak díjmentesen adnák az ebédet – mondta Márki-Zay, aki hozzátette: emellett is azoknak, akik rászorultság alapján szükséges, a népjóléti iroda alapján biztosítanak ingyenes étkezést.

A polgármester arról beszélt a műsorban, kaptak egy levelet a Kormányhivataltól, amelyben arra kérték az önkormányzatot, hogy tegyenek meg mindent a piaci áremelkedések ellen. Ilyen hatáskörük azonban nincsen, ahogyan kijárási tilalmat sem tudnak elrendelni – tette hozzá a politikus, aki szerint ha egy szabályozott ár mesterségesen alacsony lenne, akkor hiány alakulna ki és elindulna a feketekereskedelem.

A piacot ha hagyjuk, akkor kiegyensúlyozza az árakat

– összegzett, majd hozzátette: jelenleg nem kell áruhiánnyal számolni.

Elmondta, hogy 20 ezer szájmaszkot kapnak egy héten belül, amely 10 millió Ft-nál is többe került. Hozzátette, hogy sok helyről nem tudtak vásárolni, Kínából rendeltek Szegeddel és Szombathellyel együtt, akik szintén ugyanennyit vettek. Így a hamarosan repülővel megérkező védőfelszereléssel a városok lakosságszámát nézve Hódmezővásárhely a többieknél is jobban befektetett ilyen eszközökbe – mondta a polgármester. Emellett felidézte: a Hódfóban továbbra is varrnak védőmaszkokat, ahogyan egy helyi vállalkozó és önkéntesek is megteszik ezt. Emellett azt mondta: Szegeden egy fertőtlenítőszer-gyár épül, amelyet két hét alatt kell felhúzni a városban.

Keresnek munkát, akinek tudnak

Kiemelte: bár Hódmezővásárhelyen nem tudnak megbetegedésről, ez a tájékoztatás hiányából is adódik, és ettől még komolyan kell venni a koronavírus-járványt. Türelmet és távolságtartást kért, a megbetegedések száma szerinte nőni fog, kérte a város lakóit, hogy az óvintézkedéseket tartsák be.

Az önkormányzati cégekról azt mondta: strand például bezárt, az ott dolgozóknak ezért más munkát adtak, takarítást, karbantartást, amelyek a hó végéig tartanak, utána szabadság kivétellel és otthoni munkával tudnak operálni. Ha elfogy a szabadság, nincs még munka a cégnél, akkor állásidőt tudnak adni akár nulla forintos fizetésért akik ezt megtehetik, akik nem, azoknak igyekeznek a megélhetéséről gondoskodni.

Az éhhalál elől megmentő ellátást mindenki fog kapni

– mondta, majd azzal folytatta, hogy egyébként a feladat, hogy akinek kell, azoknak munkát találjanak, a korábban említettek mellett például ilyen lehet a faültetés a sportrészleg dolgozói számára vagy a hódtói teniszpálya felújítása.

A városvezető elárulta: a polgármesteri hivatal fele otthonról dolgozik, ehhez digitalizálták az iratokat, amely egy kényszerből megtett technikai fejlődés, de mint kifejtette, már régóta szerette volna, hogy ezt megtegyék. Elmondta, hogy az esküvőket más városokban teljesen törölték, nálunk nem, de limitálva vannak a résztvevők. A személyes ügyfélszolgálatukon egy ember lehet benn egyszerre, ezért telefonos és e-önkormányzat használatát javasolják továbbra is.

Koordinálják a felajánlásokat

Beszélt arról is, hogy a hulladékszállítást a Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Kft. (FBH) átveszi a HMSZ-től, de ezentúl is a HMSZ ingatlanjaival, dolgozóival és kocsijaival fognak dolgozni. Gyakrabb lesz az ürítés a magas házas övezetekben és gyakrabban tisztítják a szelektív gyűjtőket is – tette hozzá.

Eddig hat családnak segítettek számítógéppel

– mondta el Kozó Attila műsorvezető kérdésére. Aláhúzta: magáncégek is segítettek, az önkormányzat pedig igyekszik közvetíteni a felajánlásokat. Elsősorban az iskoláktól érkező, illetve hivatalos igényeket szolgálják ki. Szerinte a digitális oktatás általában megoldható telefonnal. Eddig egy iskola kérését nem tudták teljesíteni, aki húsz laptopot kértek – mondta el, majd kiemelte, hogy a hivatalban is gondot okozott, hogy legyen elég eszköz a home office-hoz.

Kisebb ünnepség lehet augusztus 20-án

Még nem tudják, hogy az augusztus 20-i Szent István Napokat és a Borfesztivált hogyan fogják megtartani, ám elmondta, hogy nem írta alá a tervezett szerződéseket, amivel számításaik szerint több milliót spórolnak. Hozzátette, nem biztos, hogy meg lehet tartani a rendezvényt egyáltalán, mert nem tudják, meddig tart a veszélyhelyzet és a korlátozások, ezért nem akart most az előadókkal leszerződni.

Az átlagosan 40 millióba kerülő ilyen eseményekhez hasonló volumenű idén biztos nem lesz, de ha a helyzet engedi, kisebb ünnepséget tartanak, helyi előadókkal.

Beszámolt arról is, hogy a Hit Gyülekezete 150 ezret adományozott a városnak, egy benzinkút vezetője pedig 20 ezer forintnyi benzint ajánlott föl és más magánadomány is érkezett, köztük maszkok. Az anyagi felajánlás mellett pedig önkéntes munkára is jelentkeztek többen, akik elmennének egy-két embernek bevásárolni. Mivel ezen a területen is megjelentek a visszaélések, ezért kontrollálják ezt az önkormányzatnál.

Felidézte: kitették a tájékoztatókat a működő parkolóautomatánókra, mivel 15 óra után ingyenes most a parkolás. Beszélt riporteri kérdésre arról is, elmarad a szikáncsi részönkormányzati választás, amelyet később megtartanak, de csak formaság, mert két helyre két ember jelentkezett. Azt is elmondta Márki-Zay Péter, hogy a tűzoltóság tetőszerkezete megrongálódott, fel kell újítani, ezért van előtte lezárva az út. Az ifjúsági klubra pedig azt javasolja, hogy a BFMK-hoz tartozzon, azt komoly ingatlanfelújítás fogja megelőzni, amibe az ifjúsági önkormányzatot is be fogják vonni – fejtette ki a polgármester a Vásárhelyi TV műsorában.