Javult a véradás helyzete, beszálltak a tűzoltók is

Bár a mára tervezett számot még most sem érték el, a járványveszély miatti visszaesés után javul a véradásra jelentkező önkéntesek száma, köztük a Csongrád megyei tűzoltók is soron kívül felkeresik a megye véradó állomásait.

Miután a koronavírus járvány miatt egyébként is kevesebben mennek vért adni, ráadásul a megelőző előírások értelmében aki február óta külföldön járt, egy hónapig nem is mehet, a Vöröskereszt és a Vérellátó Szolgálat azt kéri, mindenki, aki egészséges, menjen és adjon vért.

Tegnapelőtt úgy döntött a Csongrád megyei Vöröskereszt, hogy naponta közzéteszi, mennyien mentek el vért adni a megyében és ez hogyan viszonyul az aznapra tervezett számtól – az első három nap adatai alapján még nem sikerült a kitűzött célt egyik nap sem elérni, mára viszont javult a helyzet. Elsőként egy előző heti adatot közöltek, amely szerint 17%-kal, utána a hétfői napi adat szerint 14, majd ma a tegnapi alapján már 8 százalékkal voltak kevesebben, mint azt tervezték. Érdekesség, hogy egyébként hétfőn mentek többen vért adni – 77-en – ám az az aznapra 90-hez képest nagyobb visszaesés volt, mint az ellátás biztonságához keddre tervezett 65-höz képest a tegnapi 60 véradó.

Sasvári Krisztina, a Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezetének megyei igazgatója lapunk kérdésére azt mondta, ennek az az oka, hogy az összes rendezvényt, kitelepülést, de a nagy cégekhez való kiszállásokat is lemondták, a magasabb tervezett értékekbe pedig azok még bele voltak számolva. Mint mondta: nem csak arra kell ügyelniük, hogy évente Csongrád megyében meglegyen a 26 ezer egységnyi vérellátmány, hanem minden héten egyenletes mennyiségek rendelkezésre állnia. Van ugyanis olyan vérkészítmény, amely csak öt napig használható fel. Mint mondta, egyedül néhány önkormányzat – például a csengelei – lemondott falunapjának a helyszínére, általában üresen maradt művelődési házakba tudnak most, a járványveszély alatt kitelepülni, ahol azért a véradókat fogadják.

A Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezete ezúton is köszönetét és háláját fejezi ki mindazoknak, akik vért adnak, és mindazoknak, akik segítik ebben a nehéz helyzetben véradásszervező munkánkat!

– húzza alá a szervezet közleménye. A véradásba most a tűzoltók is beszálltak. “A tűzoltói hivatás alappillére az élet védelme. Az általuk végzett tűzoltásokon és műszaki mentéseken túl a Csongrád megyei tűzoltók más formában is segíteni szeretnék embertársaikat. A jelenleg kialakult veszélyhelyzetben a véradó állomásokon is sokkal kevesebb önkéntes jelentkezik. A betegek biztonságos ellátásához viszont nélkülözhetetlen az elegendő mennyiségű vérkészlet. Ezért döntöttek úgy a megye tűzoltói, hogy soron kívül felkeresik a megye véradó állomásait, és közös akciót hirdetve segítenek a beteg embereken” – írta lapunkhoz eljuttatott közleményükben Molnár Krisztina megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Hozzátette: mindenkit – bajtársaikat és civileket – egyaránt arra kérnek, menjenek vért adni. A vérellátó központok munkatársai nyitvatartási időben folyamatosan várják az életmentő egyenruhásokat és civileket. Egymástól elkülönítve, egyszerre hat embert fogadnak a szakemberek, ezzel is betartva a jelenleg érvényben lévő egészségügyi előírásokat – tette hozzá.