Szervezéstől kommunikációig: vásárhelyiek home office-ban

Az új koronavírus-járvány megfékezésének az egyik leghatékonyabb módja, ha az emberek minimálisra csökkentik a másokkal való találkozásaikat, ezért világszerte rengetegen vonultak el home office-ba, köztünk lapunk szerkesztősége is. Megkérdeztünk néhány jelentős, Vásárhelyen (is) sokakat foglalkoztató céget, náluk van-e most otthoni munkavégzés, ha nincs, akkor pedig hogyan védik a dolgozóikat a járványveszélytől.

Miután kiderült, hogy a járványveszély miatt az összes hódmezővásárhelyi intézménynek be kell zárni, a Tornyai-múzeum dolgozóinak egy része kiment Csomorkányra leleteket keresni, több intézmény pedig videósorozatot indított, de a jelenlegi előadásokat, kiállításokat, programokat el kellett halasztaniuk. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ (BFMK) zárt kapui előtt Varga Anikó intézményvezető azt mondta: a dolgozóik egy része home office-ba vonult, például már a korlátozások utáni programokat tervezni.

A hódmezővásárhelyi tram-train-vonal beruházást is végző Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. egyik munkatársa az előtt mondta el telefonon, hogy az irodájuk egy része otthonról dolgozik, hogy egy késlekedő válasz kapcsán érdeklődtem – amely aztán meg is érkezett, és kiderült belőle, hogy a sínek építése nem áll le egyelőre. Ők például a kommunikációt szervezték ki a dolgozók nappalijába. Azok érdekében, akik nem ilyen szerencsések, Hideg András kommunikációs igazgató lapunknak küldött válaszai alapján fokozott higiéniai intézkedéseket vezettek be, így intenzívebben takarítanak, fertőtlenítenek, speciális tisztítószereket szereztek be, és hasonló intézkedéseket hoztak a velük szerződésben álló kivitelezőknél zárt térben dolgozó munkások esetében is. Hideg azt írja: széles körben biztosították és szabályozták az otthoni munkavégzést.

Az állami áram- és gázszolgáltató, az NKM Energia Zrt., ahogyan dióhéjban mi is megemlékeztünk róla, bezárta az irodáit, személyes ügyfélkiszolgálás helyett online és telefonos csatornának javasol, és még havidíj-kedvezménnyel is igyekszik az e-számla felé terelni ügyfeleit ebben a helyzetben. Lapunk kérdésére azt írták, anyacégük, az MVM Csoport már több területen bevezette és folyamatosan bővíti a távmunka lehetőségét, mivel a hazai energiaellátás biztonsága szempontjából meghatározó vállalatként kiemelt figyelmet fordítanak a megelőzésre – ez tehát rájuk is vonatkozik, de sajnos kérdésünkre nem részletezték, milyen munkaköröket végezhetnek dolgozóik mostantól a kanapéjukról.

Az Alföldi Porcelángyár tulajdonosa, a Villeroy & Boch Magyarország Kft. kommunikációs igazgatója, Fehér Erzsébet kérdéseinkre azt írta, gyárukban, amely a Mettlach-i anyacég Fürdőszoba és wellness üzletágának egyik legfontosabb gyártóbázisa, jelenleg továbbra is folyik a termelés, ugyanakkor szigorították ők is a higéniát és a gyárba való belépést. A veszélyeztett körhöz tartozókat felmentették a munkavégzés alól, illetve óvodás és iskolás korú gyermekek szüleinek 48 órás bejelentési kötelezettség után szabadságot adtak. Az otthoni munkavégzésről azt közölte: támogatják, és számos dolgozójuk a cikk megjelenéséhez képest már két hete otthonról dolgozik, amihez a vállalat minden feltételt biztosított.