Orbán: további kisvállalkozók kapnak adómentességet

304

A taxisok után további 81 480 kisvállalkozónak ad június 30-ig mentességet a kormány a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) átalányadó-fizetési kötelezettsége alól a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján, amelyen közölte: újabb lépésekkel egészítették ki a járvány miatti első gazdaságvédelmi akciótervet.

Orbán Viktor bejelentései az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján

Orbán Viktor bejelentései az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján.

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. március 23., hétfő

A kormányfő a kata-mentességi körbe eső területek között említette a fodrászatot, a szépségápolást, a festést, üvegezést, villanyszerelést, az egyéb humán-egészségügyi ellátást, az előadó-művészetet, a víz-, gáz-, fűtésszerelést, az épületasztalosságot, a járóbeteg-ellátást, a padló- és falburkolást, a testedzési szolgáltatást és egyéb sporttevékenységet, valamint az idősek és fogyatékossággal élők ellátását. Azt is közölte Orbán Viktor, hogy a március 1-je előtt keletkezett kata-tartozásokra haladékot adnak, így azokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta utáni negyedévben befizetni.

Az intézkedések része továbbá, hogy a turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan a magyarországi médiaszolgáltatások mentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt. Döntés született arról is, hogy a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat, valamint az adóvégrehajtásokat felfüggesztik – a fennálló adótartozásokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta után befizetni -; a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyet- és gyed-jogosultságokat pedig meghosszabbítják.

A kormányfői bejelentés része volt az is, hogy kedd reggeltől minden intenzív kórházi ágy mellett dolgozó orvos és ápoló speciális maszkot kap. A többi, nem intenzív ágy mellett dolgozó kórházi orvos és ápoló sebészi maszkot kap. Akit koronavírus-gyanúval visznek be, azok azonnal sebészi maszkot kapnak.

Azt is mondta, az eddigi 167 igazolt fertőzöttnél szerinte lényegesen többen érintettek az új koronavírus járványban, ezért szakértőket kért fel a valós szám megbecsülésére, de ezek a becslések annyira tág határok között mozognak, hogy nem érdemes közölni azokat.

Az Index tudósítása alapján azt is hozzátette, hogy 1,5 millió orvosi maszk van, heti 25 ezret gyártanak, de ez a héten 80 ezerre nőhet, lélegeztetőgépből pedig 2560 van.

Forrás MTI

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!