Minden buszra lehet már digitális jegyet venni

Korábban azt jelentette be az egyesített állami buszcég, a Volánbusz, hogy kezelési költség nélkül visszaváltja azok jegyeit és bérleteit, akik a koronavírus-járvány, illetve a kormány által elrendelt veszélyhelyzet miatt nem utaznak – amire egyébként is biztatnak mindenkit -, majd azt kérték, akinek nem kell a sofőrnél jegyet venni, ne elől szálljon fel.

Most már senkinek nem kell majd a sofőrnél jegyet venni, ugyanis a Nemzeti Mobilfizetés (Android, iOS) vagy az OTP-féle Simple (Android, iOS) appokban ezentúl minden buszra meg tudjuk venni a jegyet kártyás fizetéssel. (Eddig is volt online jegyvásárlás, de a Volánbusz oldaláról elérhető szolgáltatás a kisebb távokon nem működött.) A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és a Volánbusz szakemberei azon dolgoznak, hogy legkésőbb a hónap végéig bérletvásárlási lehetőséggel is bővüljön az alkalmazás – írják az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Tábla tájékoztat a hódmezővásárhelyi buszállomáson

Ha helyközi buszra veszünk, a keresőben a Volánbusz helyközi lehetőséget kell kiválasztani, majd a sorban meg kell adnunk, milyen távolságra fogunk utazni – azt ajánlják, ezt a Menetrendek.hu-n számoljuk ki, ugyanis a busz tényleges távolságát az – egyébként a kormánypárti Origo kiadója által működtetett – oldal kijelzi. (Míg ha simán Google térképbe ütöm be, akkor lehet, pontatlan a konkrét buszvonalhoz a táv.) Egy Hódmezővásárhely, Tóalj utca-Szeged, Mars tér távolság az oldal szerint például 24,3 km, így ehhez legközelebbiként a 25 km-eset tudjuk kiválasztani.

De emellett a vásárhelyi helyi buszokra is lehet telefonos jegyet venni.

Mivel a DAKK beolvasztása óta azt is a Volánbusz viszi. Ehhez Hódmezővásárhelyet kell kiválasztani a listán, és ugyanúgy kártyával kell fizetni. Amikor jegyet veszünk, ki kell választani az indulás dátumát, és fontos, hogy a jegy bemutatásához is kell internetkapcsolat (ami hátrány mondjuk a MÁV apphoz képest).

A helyi és helyközi viszonylatokban továbbra is válthatók papíralapú jegyek a szokásos elővételi módokon, de a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és a Volánbusz azt kéri, hogy kormány tanácsának megfelelőlen csak az vegye igénybe a közösségi közlekedést, akinek halaszthatatlanul szükséges. Az autóbusz-társaság kéri továbbá, hogy aki csak teheti elektronikus úton váltsa meg jegyét.

A szerző felvételei

Ezzel együtt minden volánbuszos buszon el lesznek szeparálva a sofőrök kordonnal, egyáltalán nem lehet majd az első ajtón felszállni, így papír alapú jegyet csak elővételben, az állomáson vehetünk.