Még szokják a megmaradt buszozók az új jegyvételt

Csökken az ajánlásoknak megfelelően a távolsági buszok forgalma, akik maradtak, azok viszont még ismerkednek a ma bevezetett digitális jegyvásárlással. Pedig érdemes használni, a személyes érintkezések és a készpénz használata is csökken vele, egyébként meg kényelmesebb is.

– Hol köll jegyet venni? – kérdezte megdöbbenve egy idősebb úr, miután a hódmezővásárhelyi buszállomáson csak a második ajtón tudott fölszállni a makói buszra. Mire a sofőr elmondta neki messziről, hogy mobilon vagy az állomáson, egy kicsit tőle odébb álló fiatalabb nő már a buszablakra kiragasztott tájékoztatót olvasta, és a Google Play áruházat böngészte a telefonján, hogy letöltse a mobilfizetéshez feltüntetett alkalmazást. Néhány megállóval később a zárt buszajtón keresztül kiáltott ki két idősebb asszonynak, akik várták, hogy az első ajtó szokás szerint kinyíljon, hogy most ez nem fog megtörténni.

Az új koronavírustól a Volánbusz ugyanis úgy szeretné megvédeni a naponta sok száz emberrel érintkező sofőrjeit, hogy egyáltalán nem lehet már az első ajtón felszállni, és csak a közben az összes volánbuszos helyi járatra és a teljes helyközi rendszerre kiterjesztett mobilalkalmazással vagy papír alapon a buszállomásokon lehet jegyet venni.

– Itt kell jegyet vennem, ha a hét órás busszal megyek? – kérdezi egy középkorú hölgy a hódmezővásárhelyi állomás jegykiadó pultjánál. Az ott dolgozó pénztáros igenlő felelete után meg is veszi, mikor ugyanis járatával hazamegy, már nem lesz nyitva a kiadó ablak.

Azok közt, akik ódzkodnak a telefonos digitális jegytől, vagy még nem töltötték le az alkalmazást hozzá, most úgy néz ki, mintha megnőtt volna az állomáson vett jegyek iránt az érdeklődés.

Plakátokon tájékoztat a busztársaság a változásról

Ezt tapasztaltuk ottjártunkkor a makói állomáson, ahol a kiadó pultban ülő dolgozó láthatóan kissé kényelmetlenül vette, hogy bár már kitette a “Zárva” feliratot a plexi mögé, még kígyózott a sor a jegyekért. Azt azért elárulta egy esti és reggeli oda-vissza jegyet vásárló fiatalembernek, hogy épp előtte vettek ugyanoda ugyanilyen kombinációban. – Igen, a munkatársam volt – felelte a férfi.

A buszos cég – sok mindenkivel egyetemben – egyébként is azt kéri, aki teheti, maradjon otthon, és ha mégsem tud, inkább autóval menjen, és csak az utazzon a tömegközlekedésen, akinek muszáj. A buszokon egyébként látványosan csökkentek is az utazótömegek, van, 8-10 embernél többet kevés járaton látni, de olyan is akad, amivel csak egy-két utas megy.

Azt kérik a megmaradt utasoktól: vegyenek mobilon jegyet, így kevesebb emberrel kell érintkezniük és a készpénzhasználat is csökken, ami a fertőzés esetleges terjedésének egy módja lehet. (Nem mellesleg kényelmesebb is, e sorok szerzője már két éve e-bérletet szeretett volna, és a kényszer-intézkedések kellemes mellékhatásaként hamarosan a bérletek is a telefonunkba költöznek.)