Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Etikai eljárást indít a kamara Rovó Lászlóval szemben

Közleményben elismerte a Szegedi Tudományegyetem rektora, hogy valóban járt külföldön és megfertőződött koronavírussal. Álláspontja szerint az is elképzelhető, hogy már itthon fertőződött meg, ha mégis Dél-Tirolban, akkor is kizártnak tartja, hogy továbbadta volna bárkinek a vírust.

A Magyar Orvosi Kamra számára úgy tűnik, ez nem elégséges magyarázat, a Csongrád megyei területi szervezetének etikai bizottsága hivatalból és azonnali hatállyal eljárást indít a rektorral szemben. A kamara közleménye a következő:

„A MOK országos elnöksége szükségesnek és indokoltnak tartja az etikai eljárás elindítását.  

 A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kódexe szerint:

1) Az orvos egészségi alkalmasságával kapcsolatos jogszabályi rendelkezések vétkes megszegése egyben etikai vétségnek is minősül. 

2) Az egészségügyi tevékenység végzésére alkalmasnak minősített orvos sem végezhet egészségügyi tevékenységet, amennyiben pillanatnyi állapota következtében a beteg számára nagyobb kockázatot jelentene a tevékenységével, mint amelyet annak elmaradásával okozna, ideértve az orvos fertőző betegségét is.

(…)

(15) Az etikai szabályok betartása különösen fontos, ha szakmai rangja, közéleti szereplése miatt az orvos jól ismert, mert ez esetben magatartása, így esetleges etikai vétsége is általánosítható, és a közvélemény ebből az orvostársadalom egészére vonhat le negatív következtetést.”

A szegedi egyetem rektorának és egyetemi tanszékvezetőnek mindezekre külön figyelemmel kellett volna lennie. Következményként a járvány kibontakozásának idején számos kolléga került nehéz helyzetbe, és veszélybe került a betegek ellátása. Az érintett kollégák megkeresésére a MOK elnöksége kiemelt figyelmet fordít. 

A MOK reményét fejezi ki, hogy mind a járványügyi hatóság, mind pedig a közigazgatási szervek a lehető leggyorsabban vizsgálják ki a Szegedi Tudományegyetemen történteket, és megteszik a morális és jogi szempontból szükséges lépéseket.”

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!