Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Vásárhely utcáin is számítsunk járőröző katonákra

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzésével összefüggésben megalakult hazánkban a Létfontosságú Magyar Vállalatok Biztonságáért Felelős Akciócsoport. Összesen 140 magyarországi cégnél jelennek meg honvédelmi irányítócsoportok, ezek közel felénél, 71-nél csütörtökön el is kezdték a munkát. A központi híradások ennél nem sokkal bőbeszédűbbek, a további cégek nevéről és arról, hogy pontosan mi lesz a katonák feladata ezeknél a társaságoknál, egyelőre csak találgatások folynak. A Népszava úgy tudja, nem egyenruhásokra kell gondolni, hanem például gazdasági szakemberekre. Az eddigi kormányzati kommunikáció meglehetősen szűkszavú, amelynek sok találgatás lehet a következménye a polgárok körében.

Mától arra is számítani kell, hogy járőröző katonai rendészekkel találkozhatunk az utcákon. Nem közölték, hol, de 15 magyarországi városban biztosan, elsősorban ott, ahol katonai szervek, helyőrségek találhatók, minden bizonnyal tehát Vásárhelyen is.

A katonák az egészségügy területén is igyekeznek segítséget nyújtani. A szentesi ezred a helyi kórház sürgősségi osztályának adott kölcsön egy készlet katonai sátrat és infrás testhőmérőt. Hasonló betegosztályozó egykapus beléptetésre fővárosi kórházban is van példa.

Megkérdeztük a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát a következő témakörökben. Mely vállalatok érintettek Hódmezővásárhelyen? Pontosan mi a cégeknél a honvédek jogköre, feladata? Hódmezővásárhely utcáin várható a katonai jelenlét? Milyen feladatokat kell ellátni a katonai rendészeknek? Milyen jogkörük lesz a polgárokkal szemben? Kizárólag gyalogos szolgálat várható? Amint válaszolnak, visszatérünk a témára.


A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!