Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Blogon jön a tananyag, videón vizsgáznak a diákok

Videón közvetített órák, digitális tananyagok, csoportban megosztott tételek – országszerte rengetegféle eszközt próbálnak most ki egyszerre, hogy a tanárok tanítsák a diákjaikat a digitális tanrend alatt is.

Az osztályok számára indított blog oldalra töltenek fel tananyagot, a kapcsolatot pedig a Google Classroom-on és a Microsoft Teams-en keresztül tartják – tudtuk meg arról, hogyan kezelik a hódmezővásárhelyi iskolákban az új koronavírus járvány elleni védekezés miatt életbe lépett digitális tanrendet. Ez utóbbi kettőt egyébként országszerte sok helyől hallottuk, ahogyan természetesen megjelent a hagyományosan népszerű Skype, Facebook, és annak Messenger üzenetküldő szolgáltatása. Nem egy helyen Facebook-csoportok rendszerezik a kommunikációt: nem csak az osztályok, de a megoldásokat, jó gyakorlatokat kereső és megosztó pedagógusok is kommunikálnak ilyeneken keresztül.

Keresik a legjobb eszközöket

A hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola tanárai minden osztály számára egy blog oldalt hoztak létre, ide teszik közzé a megtanulandó anyagokat, ahová nemcsak a tankönyvek oldalszámai, de digitális tananyagok linkjei is kikerülnek a diákok, vagy kisebb általános iskolások esetén a szüleik számára. Konczné Karasz Edit, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) hódmezővásárhelyi járási titkára lapunk kérdésére elmondta: számos digitális tananyagot kínáló programot, így a Mozawebet, a Learningapps-et, a WordWall-t és kisebbek számára az Okosdoboz nevű alkalmazást is használják a pedagógusok, de folyamatosan keresik az új eszközöket.

A héten már üresen maradtak az iskolák (Fotó: Árpád Lajos)

– A kollégák nagyon rugalmasan kezelik a helyzetet, lázasan keresik a különféle digitális oktatási anyagokat, amikkel színesebbé lehet tenni az otthoni tanulást – mondta lapunknak Konczné. Hozzátette: szinte minden tantárgyat tanító kollégái külön Facebook-csoportban szerveződnek, hogy ott megosszák egymással az információkat, jó gyakorlatokat, eszközöket.

A tanárnő elmondta: akinek nincs eszköze otthon, azok tudnak kölcsönözni az iskolából okostelefont vagy tabletet, de ilyen igény eddig nem merült föl. Hogyha valakinek nincs otthon internet-hozzáférése sem, akkor a titkárságra elküldik e-mailben az anyagokat, amelyeket kinyomtatva, névre szólóan egy kijelölt ponton tudnak átvenni.

Virtuális óra otthonról

Arra a kérdésünkre, hogy miképp megy most a számonkérés, Konczné Karasz Edit két opciót mondott. A diákoktól kérnek beadandókat, amelyeket megírnak és elküldenek tanáraiknak, az idősebb tanulókkal pedig digitális kapcsolaton keresztül tartanak virtuális órákat, és ott is van erre mód.

– Vannak olyan tanárok, akik azt kérték a diákoktól, hogy készüljenek úgy a múlt héten föladott anyagokból, mint ha jelenleg is oktatás folyna, mint ha meg kellene írni a tervezett dolgozatokat – mondta lapunknak Mikó Péter, a Hódmezővásárhelyi Ifjúsági Önkormányzat elnöke. Szerinte a tanárok kapnak segítséget a digitális eszközök használatához.

Országos kitekintésünkben a Facebook-ot és a Messengert sokan használják, volt olyan tanár, aki esemény oldalt is létrehozott az órájához, de olyan érettségizők is vannak, akik chatcsoportban osztják meg a tételeket. Van, ahol a Kréta digitális naplón keresztül teszik fel a tananyagokat, és minden tanár eldönti, milyen platformon szeretne majd kommunikálni a diákjaival.

Orbán bejelentése után 1 órával beküldött 40 feladatot a csoportunkba hogy gyakoroljuk. A doga úgy lesz, hogy 13 órakor beküldi a feladatokat és 14-re a kész feladatokat fotón el kell küldeni – mondta lapunknak egy nyíregyházi középiskolás diáklány. Volt, ahol a tesiórára is kaptak anyagot: egy tesitanár a röplabda kezelési módjairól küldött egy YouTube-oktatóvideót, amellyel kapcsolatban majd kérdéssorra kell válaszolni, amire jegyet kapnak. De egy Békés megyei fizikatanár például a többnyire videójátékok közvetítésére használt Twitch-en keresztül streamelve tart órákat a diákjainak.

Máshol a Zoom nevű konferencia programon keresztüli videóhíváson át tartanak virtuális órát. Egy budapesti középiskolában életvitel órát is tartottak, ahol főztek kamera előtt közösen. Jelenleg még folynak mindenütt a módszer-tesztelések, egy szegedi gimnázium matektanára egy kockás füzetben magyaráz, amit az ő telefonjának megosztott képernyőjén keresztül látnak a diákok. Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei matektanár pedig YouTube-csatornát indított, oda tölti föl a virtuális óráit és kommentben lehet majd tőle kérdezni.

Döcögő, de lelkesítő újdonságok

A diákok lelkesek, érdeklődnek a felhasznált új eszközök iránt, a szülők részéről is pozitív a fogadtatás – összegez Konczné Karasz Edit. De hozzáteszi: a vásárhelyi iskolákban egyébként a normális tanrend alatt is használtak okoseszközöket az órákon, például azokon írták a vázlatot, vagy a Kahoot nevű kvízjátékkal tesztelték az osztályok tudását.

Mikó Péter szerint ha valakinek megvannak a tankönyvei például történelemből, az nem fog pánikba esni, mert otthon tud belőle tanulni, de más tárgyakból, mint például matematikából úgy gondolja, meg kell tartani az órákat az érettségire való felkészüléshez.

Vannak olyan diákok, akik aggódnak azzal kapcsolatosan, hogy a jelenlegi oktatási rendszerben mennyire reális ezekre építeni, és az idősebb pedagógusok közül nem mindenki mozog otthonosan a digitális eszközökben, így félő szerintük, hogy egyedül kell megtanulni, de ugyanúgy jegyet kapnak belőle. Mások viszont azt mondják: érzik, mennyi erőfeszítést tesznek bele tanáraik abba, hogy megoldják a tananyag átadását diákjaiknak, ezért hálásak, és segítik is őket a technikai háttér használatában.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!