A Tornyai, az Alföldi, a BFMK és a könyvtár is bezár

A bölcsődék, óvodák, általános- és középiskolák és a felsőoktatási intézmények, illetve számos városi intézmény bezárása után az új koronavírus elleni védekezés céljából be fog zárni a Tornyai János Múzeum, az Alföldi Galéria, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ és a Németh László Városi Könyvtár, a Gyarmati Dezső Sportuszoda, valamint a Tourinform iroda és a helyi sportlétesítmények is, az idősek otthona nem látogatható. A piac és a boltok – a bevezetett korlátozások mellett – nyitva maradnak, az önkormányzathoz csak a legszükségesebb esetben lehet bemenni ügyet intézni, és a tíz főnél több vendéget megmozgató esküvőket is lemondják – hangzottak el a hódmezővásárhelyi operatív stáb sajtótájékoztatóján ma délután.

A bejelentéseket Facebook-oldalunkon élőben közvetítettük, amely alább visszanézhető:A rendőrség arról tájékoztatott, hogy jelenleg 6 fő van karanténban Hódmezővásárhelyen, egyelőre mindannyian tünetmentesek, de Olaszországból tértek haza, ezért kerültek karanténba. Az operatív stáb munkájába egyébként meghívást kaptak az Erzsébet kórház, SBO vezetői, a tisztiorvos is, de nem vesznek részt a közös munkában.

Akik önként vonulnak el, kérhetik az étkezés megoldását a Hódmenzától, 1300 ft-os áron kiszállítják nekik. Telefonon is meg lehet rendelni a 30/749-8756 30/749-8759 30/749-8755 számokon. Két helyszínen tartják fenn a helyszíni étkezést, a 602-es konyháján és a Cseresnyés kollégiumban. Akik nem tudják kifizetni, ők a krízis telefonszámon tudják jelezni, a város a népjóléti irodán keresztül tud segítséget nyújtani.

A város költségvetéséből 10 millió forintot különítettek el egyelőre segélycsomagok összeállítására, amik kiosztása a város szociális ellátórendszerén keresztül történik majd meg.

Látogatási tilalom, krízistelefon

Bálint Gabriella, a Kapcsolat-központ vezetője, mint a szociális, gyermekjólléti és egészségügyi alapellátást biztosító intézményrendszer, 18 intézmény és sokkal több tagintézményért felelős igazgató elmondta, hogy milyen intézkedéseket hoztak már eddig. 2 időskorúakat ellátó bentlakásos intézményt működtetnek, itt látogatási tilalom van és korlátozták a lakók kijárásának lehetőségeit is. A fogyatékossággal élők nappali intézményénél, a Csodaháznál kiscsoportos, korlátozott működést tudnak biztosítani, akárcsak a bölcsődéknél, a Hóvirág és Oldalkosár utcai intézményeknél.

Március 18-tól csak a Hóvirág utcán működik bölcsőde, az előzetes felmérések alapján az Oldalkosár utcai bölcsődében 12 gyerek ellátását kérték a 270-ből, míg a Hóvirág utcán 15 kisgyermekét. 8 főig alakítanak ki kiscsoportokat, és így fogadják a kisgyerekeket. A Kagylóhéj Gyermekjóléti Központ és Családsegítő Szolgálat korlátozott ügyfélfogadással és csak krízisellátással foglalkozik.

Az adományokat is csak itt tudják biztosítani, de csak szabadtéri átadással.

Krízistelefont is működtetnek, a 306162535 – egy-egy kolléga dolgozik hétvégén és éjszaka. Arra kérik a rászorulókat hogy csak valós és valóban krízishelyzetben hívják őket. A védőnői szolgálat korlátozott ügyfélfogadással és kilátogatással működik, a Mikkamakka játszóház szünetel, ahogy a TOP pályázati programok végrehajtása és a Szabadságtéri Közösségi Ház és Klub működtetése is.

A Jókai utcai közösségi ház korlátozottan működik, Mindszenten az idősek nappali ellátása szünetel, a szociális étkeztetés viszont megoldott, ez Székkutason is így van, mindenhol protokollos higiénés szabályokat vezettek be. A Badalik Bertalan központ igazgatója hasonló intézkedéseket hozott.

Szinte minden bezár, esküvő tíz vendégig

Bezárnak a kulturális és sport intézmények, a Tornyai János Múzeum, az Alföldi Galéria, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ és a Németh László Városi Könyvtár, a Gyarmati Dezső Sportuszoda, valamint a Tourinform iroda és a helyi sportlétesítmények is,

a mai napon például már senki nem látogatta ezeket az intézményeket.

A polgármesteri hivatal is korlátozásokat vezet be. A lakosság számára zárva lesznek az irodák, egyszerre csak négy ügyfél lehet bent az épületben, a földszinti pénztáraknál. Egy pénztár lesz nyitva, a másiknál a HMSZ Zrt. munkatársai az ebédbefizetéseket fogadják majd. Kizárólag azokban az ügyekben megengedett az ügyfélfogadás, ahol jogszabály írja elő a személyes megjelenés szükségességét. (Amennyiben ez kérdéses, javasolt a telefonos egyeztetés az ügyintézővel.)

Tekintettel arra, hogy az esküvői ceremóniákon az intézményt adott napokon több száz vendég is felkeresheti, ami különösen az idős családtagok esetében jelenthet veszélyforrást, március 16-tól az esküvőket kérik a veszélyhelyzetet követő időpontra átfoglalni, vagy maximum 10 fővel megtartani. A veszélyhelyzet időtartama alatt a 15 főnél nagyobb létszámú esküvők megtartására csak akkor tudnak lehetőséget biztosítani, ha az anyakönyvvezető szabad térben vállalja az eseményt, és ennek feltételei biztosíthatók. (Ez esetben előzetes egyeztetés szükséges.)

Személyesen csak ha muszáj, a piac nyitva lesz

A dolgozók védelmében is vizsgálják a lehetőségeket, a tömegközlekedést használók, a kisgyerekesek és a munkaképes, krónikus betegek távmunkában dolgoznak.

Arra kérik a város lakosságát, hogy csak a legsürgősebb esetben keressék a hivatalt személyesen.

Telefonon, e-mailben ügyfelkapun keresztül lehet helyette, de megjegyzik: a kritikus helyzet kezelése miatt a jelenlévő kollégák túlterheltek lesznek, türelmet kérnek.

A piac fokozott biztonsági intézkedések mellett tovább működik, két bejárat működik majd, ahol kézfertőtlenítést kell majd végezni, a létszámot a közterület-felügyelők ellenőrzik majd. Amikor a létszám a távolságtartást már nem teszi lehetővé, csak akkor léphetnek majd be a vásárlók, amikor valaki elhagyja annak területét.

Közös felelősség a gyerekekért

Az önkormányzati fenntartású óvodák közül szerdától négy óvoda fog működni, a Malom, Nádor, Magvető és Oldalkosár utcai óvodák, ahol maximum ötfős csoportokban biztosítják a kiscsoportos felügyeletet. Az iskolák nem önkormányzati fenntartásúak, hanem a tankerületi központhoz és a szakképzési centrumhoz tartozik. Kis Andrea alpolgármester, pedagógus elmondta, hogy nagy felelősség mindenki részéről a következő időszak. Fontos a rendszer megtartása és biztosítása a gyermekek számára, amit az oktatási intézményekben megszoktak. Hozzátette:

a szülőknek és a pedagógusoknak lelki-mentálhigiénés szempontból is figyelniük kell a gyerekekre.

Szerinte a pedagógustársadalom nagyon gyorsan reagált, rendkívüli kreativitással dolgoztak a digitális átálláson.

Gyermekek orvosi ellátásáról: Berényi Károly alpolgármester, gyermekorvos elmondta – ahogy ma reggel megírtuk – hogy a MOK javaslatára a 65 év fölöttiek számára előírták, hogy ne vegyenek részt a közvetlen betegellátásban. Vásárhelyen a 9 gyermekorvosból öten 65 év fölöttiek. Négyen viszik a közel 10000 gyerek ellátását. A 65 év fölötti orvosok telefonos tanácsadást tartanak.

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -3

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!