Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Rapcsák András: Márki-Zay Istent játszik

Néhány napja hozta nyilvánosságra a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. (HVSZ) átvilágításának részletes eredményét Kalotay Balázs, a cég igazgatósági elnöke. A sajtótájékoztatón Kis János, a másik fontos városi cég, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. (HMSZ) első embere beszélt saját cégük vizsgálatáról, emellett akkor és korábban többször is megszólalt a témában Márki-Zay Péter polgármester is.

A sajtótájékoztatón több vádat is megfogalmaztak a korábbi HVSZ-igazgató, ifj. Rapcsák Andrással szemben. Kalotay elmondása szerint a folytonosság érdekében együtt akart vele működni, de ő ezt megtagadta. Emellett arról is szó esett, hogy az átadás-átvételkor az adatvagyon döntő részét törölték, amit Kalotay szerint Rapcsák elismert, és a GDPR-ra hivatkozva szükségesnek tartott. Emellett említették még, hogy egy jelenleg is folyó nyomozás szerint a több, az önkormányzati informatikát érintő hekkertámadások egyike egy HVSZ-es gépről érkezett. Most Rapcsák terjedelmes Facebook-bejegyzésben reagált a vádakra, amelyet a vásárhelyi újságok szerkesztőségeihez is eljuttatott.

Ebben arról ír: a polgármester többször számára elfogadhatatlan módon minősítette őt, vezetői posztjáról való eltávolítását megalázónak nevezi, és azt írja, cáfolja és jogi úton támadja meg az abban szereplő, szerinte megalapozatlan és koholt vádakat. Szerinte – ahogy fogalmaz: – megsemmisítésének valódi oka nem az átvilágítás által feltárt szabálytalanságok, hanem a polgármester sértettsége, amiért „nem sikerült a táborába állítania”. Rapcsák azt írja: számára az derült ki, hogy

„az együttműködés számára nem azt jelenti, amit nekem, és ha nem válok besúgóvá, ha nem kínálom tálcán az előző városvezetés vélt vagy valós hibáit, akkor könnyen válhatok ellenséggé az új polgármester szemében.”

A volt cégvezető visszaemlékezése szerint emiatt, és mert közelről nézett végig „szakmaiatlan és szabálytalan döntések, kirakat intézkedések” sorát, ezért megváltozott a hozzáállása Márki-Zay Péterhez, és „az általa épített rendszerhez”, amely szerinte árt a városnak. A polgármestert azzal vádolja, hogy nyilvánosan megalázta őt, amellyel az ő és a családja megélhetését sodorta veszélybe. Rapcsák szerint csak álca, hogy a polgármester a város közügyeiről tájékoztat, ő úgy látja ugyanis, hogy rágalmazza őt és elferdíti a tényeket, ezzel pedig „Istent játszik, egyoldalúan ítél és népharagot gerjeszt”. Szerinte azonban a városban ismerik, és „vannak hibái, és a temperamentuma számos félreértésre, konfliktusra adhat okot”, de azzal senki nem vádolhatja, hogy a munkáját nem a legnagyobb odaadással és legjobb tudásom szerint végzi.

A konkrétumok kapcsán a következőket írja:

„Érdekes módon Márk-Zay az alábbi tényekkel kapcsolatban nem hozza összefüggésbe a nevem: a HVSZ Zrt-nél 2008-tól kezdtem dolgozni, ahol lépéséről lépésre építettem fel egy 100M forint árbevételt elérő informatikai részegységet. 2014 évtől lettem az igazgatóság elnöke, mely a cég operatív vezetését jelentette egy olyan kritikus időszakban, amikor a bankok a csőd szélére sodorták a vállalatot. A 2013-as év adózott eredménye mínusz 231.590 eFt volt, míg a 2018-as év ugyanezen mutatója plusz 231.163 eFt. A vállalat 6,5 Mrd forintos vagyon felett rendelkezett, melynek felügyelete és megőrzése komoly teljesítményt igényelt mindenkitől.”

Ez szerinte a cég munkatársainak, az igazgatóságnak és a korábbi önkormányzati és hivatali vezetőknek kitartó és odaadó munkájának köszönhető. A levélre Grezsa István támogató-egyetértő nyilatkozatot tett közzé, az érintett HVSZ pedig lapunk kérdésére reagált.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!