Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Vívócentrum: még tart a csörte

A Csomorkány SE elnöke szerint a városi közgyűlés elé kell vinni a kérdést, hogy használhatják-e továbbra is térítésmentesen a vívócentrumot, hiszen 2015-ben az önkormányzat döntött így. A városvezetés viszont úgy látja, a létesítményt üzemeltető cég önálló jogi személy, nincs szükség közgyűlési határozatra. 


Némi szócsörte kerekedett abból néhány hete, hogy a vívócentrumot üzemeltető HMSZ Nzrt. márciustól pénzt kérne a Csomorkány SE-től a létesítményhasználatért. A vívóklub eddig ugyanis nem fizetett, holott a városi társaság adatai szerint tavaly 21 milliós ráfordítást igényelt a Cukor utcai ingatlan. Hamarosan véget ér a február, ezért rákérdeztünk az érintetteknél, jutottak-e már előrébb a témában.


Továbbra is úgy gondolom, egyesületünkhöz méltatlan volt, ahogy előzetes egyeztetés nélkül, ultimátumszerűen közölték velünk a hírt – fogalmazott szerkesztőségünknek Kószó Péter. Az vívóklub elnöke szerint, mivel 2015-ben közgyűlési döntés született arról, hogy határozatlan időre ingyenes használatba kaphatják a létesítményt, most is az önkormányzatnak kell határoznia az ügyben, nem a HMSZ Nzrt-nek, mert velük semmilyen jogviszonyban nem állnak. Kószó hozzátette, nagyon költséges sport a vívás, egy felszerelés 200-250 ezer forint. Hatvan igazolt versenyzőjük van, és annak érdekében, hogy ne terheljék túl a családokat, csak 6000 forintos havi tagdíjat szednek. Kiváló szakmai munka folyik az egyesületben, amire példa Wolf Eszter EB-szereplése, és ezt szeretnék folytatni.  – Február 17-én volt egy megbeszélés a HMSZ képviselőivel, de érdemi megállapodás nem született, mert nekik is annyit mondtam, a városházi képviselőknek kell ebben dönteniük. 


Az önkormányzatnál ezt másképp gondolják. Lapunknak küldött válaszukban kiemelték: „az, hogy a közgyűlés hozzájárult, nem azt jelenti, hogy a közgyűlés döntött a megállapodás megkötéséről. A HMSZ Nzrt, mint ahogy már jogelődje is, önálló jogi személy, ilyen módon a döntéseit önállóan meghozhatja.” Éppen ezért nem tartják fontosnak a megállapodás újratárgyalását a közgyűlés elé terjeszteni.

A városvezetés leszögezte, a HMSZ Nzrt-nek soha nem állt szándékában kiköltöztetni a Csomorkány SE-t a vívócentrumból, nem is fogja, ezt írásban és szóban is megerősítette az egyesület felé. Csupán a két fél közötti jogviszony térítésmentességét szeretnék megszüntetni, mert nem tudnak eltekinteni az üzemeltetésből adódó költségek érvényesítésétől. Azt azonban hangsúlyozzák, hogy a társaság mindvégig rendkívül fontosnak tartotta, hogy mindkét fél számára elfogadható és megnyugtató megoldás szülessen.

Azt írták, az új feltételeket a Csomorkány SE elviekben elfogadta, de a saját közgyűlésüknek kell határozni, ezért még nem írták alá az új szerződést.

Rákérdeztünk, de Kószó Péter szerint erről szó sincs, hiszen hivatalos ajánlatot nem kaptak, így elvben és gyakorlatban sem tudták azt elfogadni, de még megtárgyalni sem.

Idén minden civil és sport-egyesület pályázatot nyújthat majd be a városnak, ami alapján a támogatások (legyenek azok pénzbeli, vagy természetbeni juttatások, pl. létesítmények használata, buszbérléshez kedvezmény, vagy egyéb) kiosztásra kerülnek. A városvezetés szerint így lehet csak biztosítani az átlátható és igazságos támogatást, és elkerülhető a régi gyakorlat, miszerint egyes sportegyesületek nagyon sok támogatást kaptak, míg mások semmit. 

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!