Csukás István műveiből áradt a jókedv és a szeretet

Csukás István komoly szellemi értéket, benne halhatatlan mesefigurákat hagyott az utókorra – mondja Gyulafalviné Vereczkei Györgyi, a Hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosa, miközben a tegnap elhunyt író emlékére a műveiből berendezett polcot mutatja. Majd gyorsan hozzáteszi: egyébként is nagyon sokan kölcsönzik a műveit.

Köztük a kisebbeknek a Mirr-Murr a kandúr, Süsü, a Sárkány és A legkisebb ugrifüles, nagyobbaknak pedig a Berosált a rezesbanda, Keménykalap és krumpliorr és a Nyár a szigeten a legnépszerűbbek. A legfiatalabbaknak a szüleik olvassák fel ezeket, mondja, majd elárulja: ő maga is ezt tette a gyerekeinek, sőt, Süsüt és Mirr-Murrt varrott figuraként is elkészítette.

– Igazán boldog ember lehetett, aki Csukás Istvánt személyesen ismerte. A történetei nagyrészt a gyermekkorából fakadnak, hihetetlen képzelőerővel íródtak, a jókedv és a szeretet árad belőlük, sosem fogyott ki a történetmesélésből – vallja a könyvtáros.

Szerinte fontos, hogy a történetei középpontjában mindig az egymás segítése és az odafigyelés áll.

Ezért a mai felgyorsult világban érdemes elővenni, olvasni, addig elcsöndesedünk – ajánlja, majd hozzáteszi: ha pedig nevetni szeretnénk, akkor gondoljunk Gombóc Artúr csokoládéira!