Emmy-díjas színésznővel emlékezünk az áldozatokra

167

Szívbemarkoló, megindító filmmel, az Örök tél című alkotás vetítésével tiszteleghetünk ma, február 24-én délután a vásárhelyi Kultik Moziban a kommunizmus áldozataira. A film Emmy-díjas főszereplőjével, Gera Marinával 17 órától találkozhatunk, a filmet 18 órától vetítik le. A program ingyenes, a szervező a Szeretem Vásárhelyt Egyesület.

Az Örök tél története 1944 decemberében kezdődik, amikor szovjet katonák egy dél-dunántúli sváb faluból elhurcolják a munkaképes nőket “egy kis munkára”, három hét kukoricatörésre. Irén (Gera Marina), aki férjét várja haza a frontról, abban a tudatban válik el kislányától és szüleitől, hogy hamarosan újra találkoznak. Ám a megszállóknak kegyetlen tervük van a nőkkel: marhavagonokban egy szovjet munkatáborba szállítják őket, ahol embertelen körülmények között a helyi szénbányában kell kényszermunkát végezniük. Irén itt találkozik egy Rajmund nevű férfival (Csányi Sándor), aki megtanítja neki, hogyan lehet a poklot túlélni. Kettejük között különleges kapcsolat szövődik. A film nehéz kérdésekre keresi a választ. Beteljesülhet-e a lágerben született szerelem, ha mindkettejüket család várja otthon? Hazajutnak-e valaha? Mennyire maradhat ember valaki egy embertelen világban? Túl lehet-e élni a poklot, és ha igen, milyen áron?

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából az Emlékpont is programokkal készül:

  • Ma, hétfőn 17 órakor A bolsevik iszonyat 100 éve. A kommunizmus Magyarországon 1919–1989–2019 című kötet kötet szerzőjével, Kovács Attilával Vincze Gábor, az Emlékpont történésze beszélget.
  • Holnap, kedden 10 órától rendhagyó történelemóra lesz.
  • Szerdán 17 órától Lukachich Géza: Magyarország megcsonkításának okai és Kozma Miklós: Az összeomlás 1918-1919-ben című köteteiről Raffay Ernő történésszel és Szakács Árpáddal, a Kárpátia Stúdió Kiadó tulajdonosával Vincze Gábor, az Emlékpont történésze beszélget.

(illusztáció: www.oroktel.hu)

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!