Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Napelemet kaphat a stadion

A városi stadion energetikai korszerűsítését tervezi a Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány, amihez elvi hozzájárulását adta a tulajdonos önkormányzat. Az önrészt fedezné a város, de leghamarabb jövőre, mert idén már nem jut rá. 


Csörgősipka éppen nem, a csörgőlabda viszont terítékre került abban a városházi vitában, ahol a városi stadion energetikai felújításáról határoztak a közgyűlés tagjai. A Horváth Zoltán képviselő által benyújtott javaslat arról szólt, támogassa az önkormányzat a sportlétesítmény világításának és fűtésének korszerűsítését, amit a Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány egy tao pályázat keretében tudna megvalósítani. Ha a Magyar Labdarúgó Szövetség jóváhagyja a beadványt, a most 91 milliósra becsült fejlesztéshez harminc százalékos önrészre lesz szükség. Ezt kellene fedeznie a városnak, a fennmaradó részt pedig tao támogatásból gyűjtené össze az alapítvány. A tervek szerint 50 kW-os napelem rendszert, és napkollektort is telepítenének, illetve a meglévő lámpatesteket energiatakarékosra cserélnék az öltözőépületben, a fedett csarnokban és a Rárósi utcai felőli bejáratnál. Ez a lámpacsere lenne a legnagyobb falat: a mostani számítások szerint közel 45 milliós tétel. 

A közgyűlésen elhangzott, a pénzügyi bizottság támogatta az előterjesztést, ám ez korántsem tükröződött a képviselői felszólalásokban. Márki-Zay Péter polgármester például jelezte, az idei költségvetésben nem szerepel ez a 27 milliós összeg, forrást csak a következő esztendőkben lehet majd rá találni, és akkor kell visszatérni a témára, ha már konkrét számok lesznek a kivitelezéssel kapcsolatban. Fejes Péter kiemelte, sok minden másra is kellene ennyi pénz a városban, mégsem jut, és egyébként sincs garancia, hogy ez jó befektetés. A városatya tett egy megjegyzést a helyi labdarúgás színvonalára is, mire azzal riposztozott a másik oldal, hogy sötétben csak csörgőlabdát lehet kergetni, de focizni nem. Horváth Zoltán arra hívta fel a figyelmet, közel 400 utánpótlás sportoló, labdarúgó és atléta mindennapi edzéskörülményein javítana a fejlesztés, és nem mellesleg lenullázódna  a stadion villanyszámlája, illetve a fűtési költségek is jelentős mértékben csökkennének. Benkő Zsolt hozzátette, környezetvédelmi szempontból is értékes beruházás lenne az elképzelés megvalósítása. Fejes Péter ezek után leszögezte, a sport és a spórolás mellett áll, így támogatni tudja a javaslatot.

Az elvi támogatói hozzájárulást végül megszavazta a többség, de azzal, hogy nyertes pályázat esetén a pontos költségtervek ismeretében megint napirendre tűzik a kérdést. Érdemes megemlíteni, ha nyer a beadvány, a kivitelezésre három éve lesz a beruházónak. Tavaly egyébként a HMSZ Zrt. kimutatása szerint közel 7 millió forintot fordítottak a stadionnál közüzemi számlákra és karbantartási anyagokra.   

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!