Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Megszűnt online rádió miatt veszítheti el a mandátumát Krupiczer Ferenc

Forrás: Facebook / Radio Color

A képviselő szerint időben felfüggesztette a Rádió Color adását, a helyi Fidesz frakcióvezetője szerint csak az lenne elég, ha kivenné a cég tevékenységéből, vagy eladná a céget. A közgyűlés szerint Krupiczer nem összeférhetetlen, holnap a bíróság dönt ugyanerről.

Krupiczer Ferenc

A 2019. decemberi közgyűlésen “plusz egy pontként” felkonferálva kért szót (11. oldal a kereshetetlen szkennelt PDF-ben) Krupiczer Ferenc önkormányzati képviselő, aki a közös ellenzéki listán került be a hódmezővásárhelyi közgyűlésbe, de akit a DK egyébként saját politikusának tekint. Ebben furcsamód előzmény nélkül menteni kezdte önmagát, miszerint bár korábban médiatulajdonos volt, nem áll fönn összeférhetetlenség képviselőségével kapcsolatban. Ezúttal jelezte, minderről nyílt tárgyaláson szeretett volna beszélni, de ezt a törvény nem engedte.

Képvisel vagy médiázik

Az önkormányzati törvény ugyanis megtiltja, hogy aki önkormányzati képviselő, az médiatartalom-szolgáltató cég ügyvezetője vagy személyes közreműködője legyen. Volt már a közelmúltban ehhez hasonló ügy a médiában: a bajai, korábban LMP-közeli tulajdonú Sugóparti Hírek Rácz Péter tulajdonába került. Ő viszont képviselő lett, így az egyébként korábban ellenzéki hangvételű, azóta Fidesz-közelivé háziasított portál ügyvezetője nem lehetett többé. Ő végül egyszerűen – családon belül – oldotta meg a helyzetet, eladta az édesanyjának a lapot, és le is nyilatkozta, hogy neki semmi köze ahhoz, anyukája milyen portált működtet. (Érdekesség, hogy ez a kikötés országgyűlési képviselőkre nem vonatkozik, Ungár Péter LMP-s képviselőnek például ott van az egyébként tőle függetlenül működő Azonnali, amely egyébként emlékeztet: a tulajdonlást önmagában még engedi a törvény, csak vezetni nem szabad médiacéget, ha valaki városi honatya. )

Emiatt indítványozta Cseri Tamás, a Fidesz-KDNP hódmezővásárhelyi frakcióvezetője tavaly decemberben a közgyűlés Ügyrendi és Mandátumvizsgáló Bizottságánál, hogy fosszák meg képviselői mandátumától Krupiczert. Ő ugyanis – korábbi rádiósként – a Rádió Color nevű, a polgármesterhez közelálló internetes rádiót működtető cég, a Krupart Kft. ügyvezetője.

2018 őszén döntöttük el, hogy internetes rádiót hozunk létre, mert túl sok mondanivalónk van, és kevés fórumunk. Kicsit elegünk lett abból, hogy hiányzik a korrekt tájékoztatás, a minőségi szórakoztatás, a hiteles hírforrás. Az első szerkesztőségi gyűlés kétszemélyes volt, és egy cukrászdában került rá sor. A névadó csapatban többen voltunk már, és a csapatunk egyre bővül.

írta magáról az online adó, amely egy szegedi médiás konferencián úgy lett bemutatva, mint amelynek egyik fontos feladata, hogy egyáltalán megszólaltassa Márki-Zay Péter polgármestert, aki a Fidesz-közeli tuladonossal bíró Rádió 7-ben nem kap megszólalási lehetőséget. Emellett egyébként nem csak politikával foglalkoztak, a trash metáltól az internetes streamingig voltak műsoraik másról is. Bár tíz éves távlatban analóg frekvenciát és több csatornás közösségi platformot terveztek, az adás tavaly október utolsó napján elhallgatott. Azóta a csatorna weboldala sem frissül, és a Facebookon is csak egyszer törték meg a csendet: idén januárban, hogy bepromózzák az ügyvezető elindult közszereplői oldalát.

Cseri Tamás lapunknak azt mondta, ő nem jogász, viszont egyeztetett jogásszal, aki azt mondta, az jogértelmezése szerint Krupiczer összeférhetetlensége egyértelmű. Mint mondta, az kevés, hogy a hatóságnál bejelentette a médiaszolgáltatás felfüggesztését, mert továbbra is szerepel ez a cége tevékenységi körei közt. Cseri szerint két megoldás lenne, hogy ne legyen összeférhetetlen, ha kiveszi ezt a cége tevékenységi körei közül, vagy ha eladja a céget.

Krupiczer Ferenc szerint általános, hogy cégek olyan dolgokat is benn tartanak a jegyzett tevékenységi köreik közt, amelyekkel éppen nem foglalkoznak. Lapunknak elmondta, cége korábban adott ki print lapot is, amely most is szerepel a Kft. tevékenységi körei között, ezzel kapcsolatban azonban senki nem indított keresetet ellene. Emellett szerinte más képviselők esetében is felmerülhet az összeférhetetlenség. Cseri azt mondta, szerinte a közgyűlésben mást nem érint ez a kérdés.

Felfelé bukott a vizsgálat

Az említett felszólalást az után tette meg a képviselő, hogy az illetékes bizottság már tárgyalta a kérdést – méghozzá elutasította egy zárt ülésen. Krupiczer azt mondta, törvény írja elő számukra, hogy az összeférhetetlenségről szóló ülés zárt legyen, amit nem tudtak felülírni. Ennek érdekében az Országgyűléshez terveztek fordulni, hogy változtassák meg, de mint lapunknak elismerte, ebből valószínűleg már nem lesz semmi. Cseri erre azt reagálta, a transzparenciát tudnák támogatni, de a zárt ülésen őszintébbek a felek, és nem csinálnak politikát a vitából, így az ilyen jellegű döntéseket meghozó ülések jobb, ha zártak maradnak.

Krupiczer kampány közben (Forrás: Facebook)

A leszavazott előterjesztést ezután feljebbről vétózták meg: a Csongrád Megyei Kormányhivatal törvénytelennek tartotta a határozatot, ezért pert indított amiatt a vásárhelyi önkormányzat ellen. Egy önkormányzat korlátozottan jogképes, például kötelezhető egy döntés megváltoztatására, de értelemszerűen mondjuk börtönbe nem küldhető minden egyes képviselője. Lehet tehát alperes, a gyakorlatban azonban ettől még Krupiczer ellen folyik a per, elmondása szerint őt a bíróság perbe állította, ez a gyakorlatban az alperessel azonos szerepet ró rá. A tárgyalás holnap egy órakor lesz a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon.

Krupiczer verziója szerint a Kormányhivatal szúrópróba-szerűen végez ellenőrzést a megyében lévő önkormányzatok közgyűlési döntései felett, ezzel azt próbálta érzékeltetni, hogy furcsa egybeesés, hogy pont erre esett vizsgálat. Cseri szerint azonban ez nem így van, hanem a kormányhivatal általánosan elvégzi a törvényességi vizsgálatokat. Egyébként lapunk kérdésére azt mondta, erről velük nem egyeztetett, és közvetlenül nem is követi a tárgyalást – nem megy el rá -, csak a végeredményre lesz kíváncsi.

Némi jogászkodással leöntve

Gubancos jogi viták övezik a pert, amelyeket most igyekszem pontokba szedve, világosan összefoglalni:

  • Az első vita azon ment, hogy időben történt-e a Rádió Color felfüggesztése – ezt Krupiczer mondta. A törvény ugyanis 30 napot ad az összeférhetetlenség rendezésére, attól, hogy valaki képviselő lesz, szerinte ő ezt a beiktatásától számította, Cseriék az októberi önkormányzati választástól, de a harminc nap mindkettővel kijön, így ez elég mellékvágánynak tűnik, Cseri is azt nyilatkozta, ezzel a vonallal nem foglalkoztak.
  • A következő a Kormányhivatal időzítésén megy, Krupiczer szerint a kérelmüket első alkalommal nem fogadták be, mert nem érkezett be időben, másodjára viszont úgy “tolták ki” a határidőt, hogy egy, a bizottsággal való későbbi levélváltás során megkapott új információkra hivatkoztak. Krupiczer szerint ilyen nem volt, az összes információ a rendelkezésükre állt. Ezzel részletesebben most azért nem foglalkozunk, mert bár szerettük volna a Kormányhivatalt is megszólaltatni, ez nem sikerült. (A hivatal sajtóreferense a tegnap délután elküldött kérdéseinkre délelőtt még azt igérte, ma válaszolnak, öt óra után valamennyivel viszont már azt közölte, ez nem fog ma megtörténni. Amint megérkeznek a válaszaik, abból újabb cikket írunk.)
  • A harmadik pedig – és vélhetően ezen dől majd el a per -, hogy a törvényt hogyan értelmezzük:

„36. § (1)2 Az önkormányzati képviselő, valamint a képviselő-testület bizottságának nem képviselő tagja nem folytathat olyan tevékenységet, amely a feladatainak ellátásához szükséges közbizalmat megingathatja, továbbá nem lehet”
„i) 6 médiatartalom-szolgáltató természetes személy, jogi személy, gazdasági társaság legfőbb szervének, ügyvezetésének tagja, személyes közreműködője, képviselet ellátására jogosultja.”

Az egyik oldal szerint ebbe nem tartozik bele, hogy a rádiónak már csak az archív felületei érhetők el, a másik oldal szerint ez kevés.

Politikai adok-kapok

Aki a cikk eddigi részeiből nem vette volna le, az ügy erős politikai adok-kapokot szült. Úgy gondoltam, a kissé szövevényes ügy kibogozását nem akasztom meg az ilyen nyilatkozatok idézésével, ezért tegyük most ezeket meg egy huzamban:

  • Cseri szerint ha Krupiczer komolyan veszi a kérdést, és “nem ragaszkodik a saját igazához”, akkor könnyen rendezhető lett volna a probléma, ha nincs olyan szándéka, hogy „politikai habverés” legyen belőle, miszerint „a diktatúra el akarja őt hallgattatni”.
  • Krupiczer szerint “aljas, galád, hamis, rosszindulatú feljelentésről van szó”, aminek célja, hogy őt ellehetetlenítsék, és a helyzet olyan, mint ha valakinek van horgászbotja, de nincs engedélye és nem jár horgászni, tehát ő nem horgász. 

A két politikus nyilatkozatában a közös, hogy remélik, holnap pont kerül az ügy végére, és – bár ezalatt épp ellentétes várakozást értenek -, “a törvényesség győz”.

Kis képek forrása: Krupiczer Ferenc Facebook-oldala és Promenád

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!