Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Fánk minden mennyiségben a tájházban

A Lélekmelegítő kemencés napra megtelt ma Hódmezővásárhelyen az Árpád utcai tájház. Az I. Fánk mustrára mintegy 10 finomság érkezett, amelyek közül négyfős szakmai zsűri választotta ki a legízletesebbeket. A különdíjnak Klemovszki Judit örülhetett, aki biztosra ment, mert rögtön négy farsangi édességgel is készült. A harmadik helyen Czeller Éva végzett, második lett Berényi Gabriella, míg a képzeletbeli dobogó legfelsőbb fokát Kővágó Zsolt érdemelt ki, szalagos és „részeges szalagos” fánkjaival. A legjobbak teljesítményét kézműves termékekből összeállított ajándékcsomagokkal értékelte a zsűri.


Az érdeklődőknek is jutott a farsangi nyalánkságokból, akik a kóstolás mellett fánksütési tudományukat is gyarapíthatták. Sipos Róberttől azt leshették el, hogyan készül a hamisítatlan csöröge. A hagyományőrző a tészta nyújtása, formára vágása és sütése közben édesanyja receptjét is
megosztotta a kíváncsiskodókkal. Hozzávalók: 6 tojás sárgája, 1 kanál cukor, 1 dl tejföl, 35 dkg liszt, csipet só. Róbert elmondta: a sok zsiradék az, ami ünnepivé teszi a fánkot, ekkora mennyiségű zsiradékot ugyanis a paraszti világban csak böjt végén engedhettek meg maguknak az emberek. Érdekességként régi eszközök is előkerült a fiók mélyéről, az egyik derelyevágót leleményesen egy Ferencz József kitüntetésből alakították át.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!