Makó épületeit mutatta be tárlatvezetésén Karsai Ildikó

- Hirdetés -

Makó és Vásárhely sok mindenben hasonlít egymásra – állapította meg Karsai Ildikó grafikusművész a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban, a Mentés másként című kiállításán tartott tárlatvezetésén. A makói alkotó színes ceruzával készült művein a hagymaváros egykoron állt és ma is látható épületeit örökítette meg. Az elmúlt két évtizedben Karsai Ildikó épületgrafikák százait alkotta meg, amelyekből több mint száz került a nemrég megjelent, a vásárhelyi kiállítással azonos című könyvébe, melyekből a Tornyai János Múzeum három kiállítótermében mintegy hetvenet láthatott a közönség.

A ma még látható épületek arról is mesélnek a szemlélő számára, hogy azok tervezői és építői milyen alapos felkészültséggel végezték munkájukat, mennyi gondot fordítottak az épület illeszkedésére a már meglévő utcaképhez, s hogyan dolgozták ki a szerkezetei elemek arányait. Minderre példa az 1839-ben átadott, egykori megyeháza, a mai városháza épülete, amely az elmúlt években komoly felújítással került közelebb egykori állapotához.

- Hirdetés -

Azokat az épületeket, amelyeket az elmúlt évtizedekben lebontottak, az egykori tervek és korabeli fotók alapján „alkotta újra” Karsai Ildikó, így találkozhattak a tárlat látogatói a hatvanas évekig Makó jellegzetes épületének számító Nasitz-házzal, a neológ zsinagóga épületének rajzával, vagy az egykori Hollósy Kornélia Színházat ábrázoló grafikával. Utóbbi épületben – amely mindössze fél évszázadig állhatott a hagymavárosban – jegyszedőként dolgozott a város híres szülött színésze, Páger Antal édesanyja, de ahogyan a színházi világban nevezték a művészt, Téni bácsi első fellépésére is ebben az épületben került sor. S archív fényképfelvétel is őrzi annak emlékét, amint az épület előtt beszélgetett József Attila, Móra Ferenc, Espersit János és Juhász Gyula.

Karsai Ildikó megköszönte a Tornyai János Múzeum által biztosított lehetőséget a tárlat megrendezéséhez, s Képiró Ágnesnek, a közgyűjtemény művészettörténészének, hogy részt vett a kiállítás koncepciójának kidolgozásában és megvalósításában. A makói grafikusművész elmondta: a kiállítás legközelebb – amennyiben az erről folyó, előrehaladott tárgyalások eredménnyel járnak – a fővárosban mutatja be Makó egykori és mai épületeit.

(forrás: Emlékpont)

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!