Berei Erzsébet és Dratsay Ákos kapta a Bessenyei-díjat

Berei Erzsébet zongora-művésztanár és Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár kapta idén megosztva a vásárhelyi önkormányzat által alapított Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. Márki-Zay Péter polgármester kiemelte: az elismerést idén két olyan ember kapja, akik évtizedeken át generációkra voltak nagy hatással oktatásukkal, személyes példamutatásukkal.

Berei Erzsébet a hódmezővásárhelyi Állami Zeneiskolában zongoratanárként, majd 1980-tól igazgatóhelyettes, később igazgatóként dolgozott. 1993-tól a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolát vezette, majd három évre rá a Péczely Attila Zeneiskolával összevont intézményt irányította. Neve összeforrt a hódmezővásárhelyi zeneművészeti képzéssel. Aktív pályafutása alatt mindvégig a város zenei életének meghatározó személyisége volt, aki nyugdíjasként is részt vesz kulturális eseményeken, akár zsűritagként, akár szervezőként. A díjátadón Debussyt idézve azt mondta: számára a zene szent, aki ennek örömeit felfedezi, átéli, másoknak átadhatja, az boldog ember.

Dratsay Ákos még hallgatóként, 1981-ben kezdett a kecskeméti Kodály Iskola zeneművészeti szakközépiskolában tanítani, ahol feleségével, Berényi Bea fuvolaművésszel közösen rangos szakmai műhelyt hoztak létre. 2016 szeptembere óta ezt a munkát a budapesti Vienna Konzervatórium tanáraiként egyetemi szinten is folytatják. Szólistaként és kamarazenészként csaknem ezer koncertet adott itthon és külföldön, számos cédé és rádiófelvétel őrzi játékát. Az ünnepi eseményen úgy fogalmazott, hogy a díjat nagyon fontosnak tartja az életében, mert ezzel mintha magához ölelte volna őt a város.